Yazd, Iran: Hellig fredag 
  Fredag den. 23-10-2009

Dagen i dag er en helligdag i Iran - hver fredag er en helligdag i dette land. Langt de fleste butikker holder lukket. Kun ganske få har åbent indtil kl 12. De fleste restauranter holder også lukket. Vi har derfor det meste af byen for os selv. Det giver virkelig anledning til at fare vild i den gamle bydel med de meget smalle og krogede gader.

Vi bor ganske tæt ved Jameh Moske (Kabir Jaame Mosque), som mange iranere kommer for at besøge og bede. Vi stod ude foran moskeen, da en kvinde kom smilende hen til os. Vi så godt, at hun havde stået og set ud, som om hun var ved at samle mod til at tale til os. Som altid spørger folk: Where are you from? Vi svarer: Denmark. Så siger de altid: You are VERY welcome.

Den flinke dame var fra Yazd, så vi skulle endelig bare spørge, hvis hun kunne hjælp os med noget. Vi havde ikke snakket sammen i mange minutter, da hun inviterede os hjem til dem for at spise frokost. Vi blev lidt forbavsede over den gavmilde invitation. En sådan invitation ville man aldrig få i Danmark. Det er en stor gestus, som vi blev lidt generte over. Vi takkede derfor nej. Så tilbød hun at lave maden og bringe den til os....Så stor gavmildhed skal man lede længe efter :)

Det er ikke unaturligt at få middagsinvitationer i Irak fra "næsten" fremmede mennesker. Man skal dog huske, at ikke alle mennesker vil altid dig det bedste, så overvej situationen nøje, inden du siger ja.

Vi blev overrumplet over vores middagsinvitation. Damen virkede ellers rigtig flink. Næste gang siger vi måske ja...

Det er utrolig billigt at spise i Iran. Lokal mad er billig, men sandwich, spaghetti eller pizza er heller ikke dyrt. 2 retter inkl drikkevarer koster som regel ca. 3-4 usd. Derimod er hotelovernatninger ikke vildt billige. De billigste koster ca 35 usd.

Vi ser ganske mange med plaster på deres næse - både mænd og kvinder. Det er mode og ganske normalt at få foretaget en næseoperation i Iran. Folk vil gerne slipper for den "buede" næseryg og i stedet for have en lille fin lige næse.

Det er sørme muligt at få massage - kun 7 usd for ca 1 time. Her i landet er massage også kombineret med vaskning. Man skal være helt nøgen, hvilket føltes mærkeligt, når man ellers altid skal være dækket helt til. Den mandelige massør var også omklædt - nu var han kun iført et par leopard farvede badebukser. Den kvindelig massør måtte tage sin chador af for ikke at få den våd. Hun trak i stedet for i shorts og T-shirt.

Vi blev skiftevis masseret, vasket og smurt ind i olie. Jeg fik lov til at sidde inde i massagerummet, mens Honny blev masseret. Det skulle holdes hemmeligt, da det normalt er forbudt område for kvinder.

Overnatning - Silk Road Hotel, Yazd, Iran
Adresse:5 Tal-e Khakestary Alley, off Masjed-e Ave.
Godt:Rabat muligt. Central beliggenhed. Nem at arrangere ture herfra. Hyggelig gårdhave. Gratis internet.
Skidt:Deres restaurantpriser er dyre. Begrænset morgenmadsbuffet.
Karakter:8   Pris:   120,00 kr. (240000 IRR) for et dobbeltværelse
Giv din Vurdéring af artiklen : dårlig god
(forrige dag)    (næste dag)