Yazd, Iran: Sightseeing omkring Yazd 
  Lørdag den. 24-10-2009

Silk Road Hotel arrangerer flere ture i og omkring byen. Vi valgte en tur kaldet "Desert II", som tager folk med ud til 2 meget gamle og forladte byer, som er bygget op kun i mudder - Kharanaq og Asr Abab. Ved siden af Kharanaq er der også et gammelt restaureret caravanserai, som i dag bruges til konferencer. Her er det også muligt at se det vandingssystem, som er med til at holde jorden frugtbar, så den kan dyrkes. Turen afsluttes i ørkenen - Moghestan, hvor man kan "slentre" i sandbakker og nyde solnedgangen.

Det koster normalt 300.000 riel inkl frokost, men vi fik det til 250.000 riel, da vi ikke kunne få en engelsk talende guide med. Turen var god, og man ser meget af den omkringliggende natur. Turen kaldet "Desert I" er lidt mere kulturel, idet den også omhandler zoroasternes tro.

Oprindeligt fungerede et caravanserai, som overnatningssted for karavaner, som var af sted på den berømte Silk Road fra Europa (Tyrkiet) til Kina (Xian). Fra vestens side blev der udvekslet guld, sølv, jade, uld, vine, krydderier etc. Til gengæld blev der fra østens side udvekslet silke, porcelæn, krydderier, smykker, parfume etc.

Silk Road var en benhård strækning igennem al slags terræn og temperaturer. Den mistede sin betydning, da man i 1500 tallet opdagede alternative ruter og begyndte at sejle varerne rundt.

Yazd er også berømt for sine store befolkning af zoroaster. Chak Chak er deres største pilgrimssted, som kun ligger 72 km fra Yazd. Denne trosretning har også et vigtigt tempel inde i byen, som hedder Towers of Silence.

Yazd er også den by i landet, der har de hyggeligste hoteller, som er i den traditionelle stil med en hyggelig gårdhave i midten.

Iran har noget af den flinkeste befolkning, hvilket er en stor kontrast til trafikken, hvor folk er totalt vilde. De kører over for rødt, dytter og vender rundt, når de har lyst. Selv om man er midt ude i en fodgængerovergang, skal man ikke føle sig sikker på, at bilerne stopper for en. Fodgængere må zig zagge sig igennem trafikken - helst hurtigt. De 3 første dage vi var i landet, så vi 2 bilulykker.

Det er også godt at være billist i Iran, der har fantastiske gode veje - selv langt ude på landet er der asfalteret. Benzinen er utrolig billig. Hver bil har et benzinkort, som sikrer dem 90 liter pr måned ganske billigt - kun 5 øre pr liter. Hvis der tankes mere koster en 1 liter 2,5 DKK

Overnatning - Silk Road Hotel, Yazd, Iran
Adresse:5 Tal-e Khakestary Alley, off Masjed-e Ave.
Godt:Rabat muligt. Central beliggenhed. Nem at arrangere ture herfra. Hyggelig gårdhave. Gratis internet.
Skidt:Deres restaurantpriser er dyre. Begrænset morgenmadsbuffet.
Karakter:8   Pris:   120,00 kr. (240000 IRR) for et dobbeltværelse
Giv din Vurdéring af artiklen : dårlig god
(forrige dag)    (næste dag)