San Juan Del Sur, Nicaragua: Skildpadde udklækning 
  Fredag den. 09-01-2009

Stranden inde i byen San Juan Del Sur er ikke den bedste. Sandet er meget mørkt, så vandet kommer helt til at se mudret ud. I stedet er stranden, Madera, som ligger nord for byen, rigtig god. Stranden er fin med klipper rundt om. Der er ganske store bølger, så der er rigtig mange surfere, der tager herop.

Stranden syd for byen skulle også være fin, men meget mere farlig. Der ligger et 5 stjernet hotel ved denne strand. Man skal holde sig lige ud for dette hotel, som har ansat vagter. Gå ikke ud til den ene side af stranden eller den anden side. Hold dig lige ud for hotellet hele tiden.

Hostellet Casa Oro har shuttlebusser, der kører af sted flere gange om dagen til Madera. Tur-retur koster kun 5 usd pr billet.

Der er ikke mange havskildpadde reservater i verden, som opererer som redningscentre. Alle havskildpadde arter er truet, så der er brug for hjælp. Et af dem findes lige her i San Juan Del Sur. Ved at tage med Casa Oro derud, bidrager du med 12 usd ud af de 30 usd, som turen koster, til reservatet.

Man tager af sted om aftenen eller om natten, da der er mest aktivitet blandt skildpadder. De store kommer op for at lægge æg, som de graver ned i sandet. Andre reder er udklækket, og de små nye skildpadder er ved at grave sig op af sandet for at bevæge sig ud i vandet, hvor de vil følge bølgernes strøm i flere år, indtil de er store nok.

En af de nærmeste dage forventes de store skildpadder at komme ind til stranden for at lægge æg. Det var desværre ikke denne aften. Men vi så bitte små skildpadder, der lige havde stukket hovedet op ad sandet. Skildpadder venter sammen nede i reden til alle æg er udklækket. Herefter bevæger de sig samlet op til overfladen. Denne tur tager 2 dage. Så de har brug for en strand med rigeligt ilt i sandet.

Skildpaddens liv er truet fra mange sider. Dyr kan ødelægge reden og spise æggene, så de aldrig udklækkes. På vej ned til vandet, efter de første gang stikker hovedet op fra sandet, er krabberne den store fare. Når de så er kommet ud i vandet, er fiskene den nye store fare. Mennesker har ødelagt mange af deres ynglesteder, fanger dem ved uheld i fiskenet så de drukner, sejler hen over dem med propeller, eller fanger dem for at spise kødet og lave smykker af skjoldet til turister. Faktisk når kun 1 ud af 1000 at blive voksen.

Dette reservat besøges af Olive Ridley og Leatherback skildpadder. Den sidste nævnte er den største art i verden. En voksen Leatherback kan blive 3,7 meter lang og veje 1 ton. Den kan blive 200 år gammel. Generelt bliver de fleste skildpadder kun 100 år. Fra 1 år til 15 år er de børn. Fra 15 år til 30 år er de teenagere. Herefter anses de for at være voksne.

Hvis skildpaddereder udklækkes om dagen, samles de op af folk, som patruljerer stranden. De indsamles i kurve og sættes først ud om aftenen, når der er mindre farer. Bestanden af Leatherback ønskes større, hvorfor reder graves op og indsamles i store spande. Her ligger de i 45-60 dage, inden de udklækkes. Ved at indsamle rederne øges de små skildpadders overlevelse.

Jeg fik lov til at bære en af kurvene med de skildpadder, som var udklækket om dagen og opsamlet, ned til stranden, hvor jeg satte dem fri i sandet. De kæmpede deres vej ned til vandkanten. Man skal ikke sætte dem direkte ud i vandet. De har brug for at få motion, inden de når vandet, og bølgerne fører dem til havs.

Vi brugte rødt lys til at lede dem i den rigtige retning ned mod vandet. Nogle havde fart på og kom hurtigt af sted. Andre var lidt disorienterede eller for slappe til at overleve, så allerede her blev der skilt nogle fra. Hvidt lys kan blænde dem og gøre dem blinde, så ingen blitz på kameraet.

Vi måtte ikke røre skildpadderne, da de kan have salmonella på sig.

Overnatning - Guesthouse Elisabeth, San Juan Del Sur, Nicaragua
Adresse:Spørg de lokale efter vej.
Godt:Der er eget bad og toilet. Familien er venlig
Skidt:Bad og toilet er i et og samme rum som sengen. Hele stedet er meget nedslidt.
Karakter:3   Pris:   116,60 kr. (20 USD) for et dobbeltværelse
Giv din Vurdéring af artiklen : dårlig god
(forrige dag)    (næste dag)